dimarts, 4 de novembre del 2008

Radio Berga i Berguedà actual

Sembla que la època en que els internautes teníem de fer les mil i una per trobar una notícia sobre el Berguedà per Internet s'ha acabat. Actualment hi ha uns quants portals de notícies del Berguedà, poder el mes significatiu és el de Radio Berga el qual ha estat premiat i que ja gaudeix de més de dos anys d'antiguitat. Des de fa poc la gent del Berguedà actual ha posat en marxa el seu (ja que una web a base de pdf's no es pot considerar un portal de notícies), la primera notícia data del 16 d'octubre d'aquest any. També hi han alternatives de temàtica més específiques com la del Berguedà llibertari, o inusuals com la del Berguedeja i sense deixar de banda tots els blocs de la comarca. Però en aquest post ens centrarem en els dos primers.

Radio Berga va néixer al mateix temps que el seu portal, sens dubte van apostar de bon principi per posar els seus continguts a Internet amb un format adequat, clar, amable i senzill de trobar. El portal de Radio Berga segueix un model clàssic, un grup de redactors escriuen les notícies que surten a la web. A part de les notícies escrites s'hi poden trobar vídeos i els últims programes emesos per antena. L'únic "feedback" amb l'internauta és una enquesta on els usuaris poden mostrar la seva tendència sobre un tema concret. L'aspecte visual és atractiu, net, clar i innovador.

El Berguedà actual sempre ha tingut presència a Internet, però fins fa poc ho feia en un format completament erroni, simplement s'hi trobaven els arxius amb format pdf del setmanari, cosa que feia tenir una lectura feixuga i poc ordenada. En l'actualitat han apostat per tenir un portal de notícies, on s'hi troben estructurades per temes i dates, son notícies que es poden debatre a partir dels comentaris, on qualsevol internauta pot deixar la seva opinió sobre el tema. En l'aspecte social van una mica més enllà que Radio Berga, ja que a part dels comentaris, també incorpora una enquesta, un fòrum on tothom i pot dir la seva i una agenda on els usuaris poden enviar actes perquè hi apareguin. El entorn gràfic és poc elaborat i un pèl pesat, en cert aspecte recorda la manera de fer pàgines web de fa uns anys.

Curiosament les dues pàgines web tenen força coses en comú, per començar les dues viuen d'esquena als buscadors (Google, Yahoo!...) ja que no han tingut massa en compte estar ben situats en aquests, la informació no acaba de ser correctament visible pels buscadors i dubto que cap tingui gaires visites procedents d'aquests, tot i el munt d'informació que contenen.

Un altre error comú que comparteixen és no donar la seva informació en el format RSS, aquest format es molt adequat per un portal web, permet que les noves notícies publicades arribin als usuaris tot i que aquests no entrin sovint a la pàgina web. No s'entén que una tecnologia que té disponible qualsevol bloc o web "amateur" no estigui disponible en portals com aquests.

Pel que fa a l'aspecte tecnològic Radio Berga passa perfectament els validadors de codi XHTML i CSS, això significa que ha estat creada correctament i que pot ser visualitzada en qualsevol dispositiu, mentre que el Berguedà Actual obté errors en els dos, cosa que pot donar problemes per ser visualitzada de forma correcta en certs navegadors i dispositius mòbils.

Pel que fa al número de visites Radio Berga té aproximadament 10 mil visites mensuals de 4 mil usuaris diferents (dades extretes directament del web, no explicaré com consultar aquestes estadístiques ja que no ser si volen que siguin accessibles per tothom) mentre que del Berguedà actual no disposem de dades. En el ranking d'Alexa el Berguedà actual obté la posició 5.634.683 mentre que Radio Berga està en la posició 1.957.477, cosa que ens fa intuir que Radio Berga disposa de bastantes més visites. Per comparar aquestes dades amb altres webs direm que el Berguedà llibertari obté unes 6.500 visites mensuals i ocupa la posició 2.760.619 en l'Alexa i que el berguedeja n'obté unes 1.200 i ocupa la posició 2.992.624.

Sens dubte els qui sortim guanyant d'aquest "allau" d'informació som els internautes que podem contrarestar diferents informacions locals en diferents mitjans, i fins i tot comentar-les i posar certes idees en comú.